Felhő szolgáltatás

Felhő szolgáltatás

Bővebb tartalom

Felhő szolgáltatás

Az elmúlt 5-10 évben egyértelművé vált, hogy a kis-középvállalatok számára is nélkülözhetetlen a magas rendelkezésre állás, a versenyképesség fenntartása érdekében. Manapság elérhetőek már megbízható és stabil működésű rendszerek, azonban a magas rendelkezésre állás biztosításához minden kritikus pontnak redundanciát kell biztosítani.

Minden egyes olyan informatikai rendszernek és szolgáltatásnak szükséges minimum egy alternatíva a működéshez, amely az adott cég működése szempontjából kritikus. Erre nyújthat megoldást egy virtualizált rendszer az adatok replikációjával egy másodlagos rendszerre, vagy egy teljeskörűen magas rendelkezésre állású Cluster rendszer is.

A kis- és középvállalatok az ilyen magas rendelkezésre állású virtualizációs vagy Cluster rendszereket nehezen tudják finanszírozni, hiszen a bekerülési költségük több tízmillió forint egyszeri beruházás a szoftver licencekkel együtt, nekik ajánljuk felhő szolgáltatásunkat.

Milyen előnyökkel jár a felhő alapú IT infrastruktúra:

  • Nincs beruházási költség
  • Nem szükséges a szerverszoba kiépítés
  • Nincs hardver meghibásodás
  • Nincs áram és internet költség
  • Az igénybevétel függvényében dinamikusan változtatható az erőforrás, a számlázás a használat függvényében változik
  • Havidíjas konstrukcióban fizethető a szolgáltatás

Sokakban felmerül a kérdés: „Jó, de az adataim biztonságban vannak?”. A válasz igen, hiszen magas rendelkezésre állású, dedikáltan erre a célra kifejlesztett adatparkokban kerülnek elhelyezésre a virtuális szerverek, illetve különböző lehetőségek vannak akár geo redundáns elhelyezésre is. Ennek köszönhetően több földrészen is tárolhatjuk az adataink másolatát akár, és bármikor futtatható onnan is a környezet.

Nyilvános felhőszolgáltatás (Public Cloud):

Számtalan lehetőség nyílt az elmúlt időszakban a felhő alapú szolgáltatásokkal kapcsolatban, rendkívül sok szolgáltató lépett fel a világpiacra, többek között az Amazon, Microsoft és több helyi internet szolgáltató is. Hosszas egyeztetések és tárgyalások után a Microsoft Azure mellett döntöttünk, mint nyilvános felhő szolgáltatást biztosító gyártó a Vision-Software Kft. és ügyfelei számára.

Ebben a környezetben az Azure szolgáltatások nagyon széles köre áll rendelkezésre. Nem csak virtuális gépek futtatására van lehetőség, hanem fejlett adatbázis szolgáltatásokra, adatelemző megoldásokra, gépi tanulás és AI rendszerek létrehozására, felhős backup megoldásokra.