Beszerzés

Beszerzés

Bővebb tartalom

Beszerzés

Az Octopus 8 ERP Beszerzés modulja támogatja mind a nagy értékű vagy teljesen egyedi termékek vevői rendelés alapján történő beszerzését, mind a tömegtermékek folyamatos kiszolgálását a saját raktárkészlet optimalizálásával. A termékpaletta nem csak beszállítóra, hanem termékfelelősökre is felosztható, amivel minden beszerző a saját felelősségi körébe tartozó cikkekre fókuszálhat.

Az Octopus 8 ERP alapvetően az alábbi három különböző, de tetszés szerint kombinálható beszerzési módszerrel támogatja a rendelendő mennyiségek számítását és a folyamat részben vagy egészben történő automatizálását. A számított rendelendő mennyiségek kézzel felülbírálhatók, majd az elfogadott adatokkal gombnyomásra kimenő rendelés készíthető

Beszerzési lista

Meghatározott cikkekre a beszerzésre vonatkozó törzs adatok, illetve aktuális forgalmi és készletadatok kigyűjtésével előállított a beszerzési listát. A számításban teljesen egyedi szűrésekre különféle forgalmi szorzók és kerekítések dinamikus kezelésére van lehetőség. A megajánlott rendelendő mennyiségek szükség esetén felülbírálhatóak, majd a beszerzési lista alapján gombnyomásra szállítói megrendelés készíthető.

Beszerzés tervező

Forecast szemléletben, vagyis a várható fogyások alapján meghatározott rendelendő mennyiségek képezik a tervezés alapját. A statisztikai algoritmus figyelembe veszi a múltbeli fogyásokat, extra fogyásokat, szezonalitást és az előre tervezett extra igényeket is, valamint a folyamatos rendelkezésre álláshoz szükséges biztonsági készletet. Különféle beépített figyelmeztetések is segítik a beszerzőt, ahol egyedi elbírálás szükséges: akciós termék, beszerzési ár nőni vagy csökkenni fog, más beszállítónál olcsóbb, új cikkre rossz kézi forecast, stb.

Telephelyes beszerzésben a forecast alapú beszerzendő mennyiségek mellett a kiskereskedelemben megszokott, polcon tartandó minimum készlet fenntartásához szükséges rendelendő mennyiséget is felkínálja a rendszer, ha szükséges.

A tervezésben a gyártások alapanyag igényei is összegzésre kerülnek, akár kereskedelmi forgalomban is értékesítésre kerül a termék, akár csak gyártásban kerül felhasználásra.

Elektronikus beszerzés

SOAP protokollon keresztül (XML alapú üzenetekkel) lekérhető a beszállítók terméktörzse, azok egyedi beszállítói árai, valamint a beszállítónál rendelkezésre álló készlet. A termékek alapvető adatai mellett teljesen egyedi tulajdonságok és képek is átvehetők a beszállítóktól.

Az automatikus beszerzésű termékek esetében a program automatikusan kimenő megrendelést küld a győztes beszállítónak. Abban az esetben, ha a beszállítónál is Octopus8 ERP rendszer fogadja a megrendelést, a fogadó rendszerben vevői rendelésként rögzített bizonylat készlet foglalási státuszai alapján a küldő rendszerben a szállítói rendelés automatikusan visszaigazolásra kerül. Ezzel egyidejűleg összefoglalódik az eredeti vevői rendeléssel, azaz várható beérkezésre foglalttá válik.

Az elektronikus beszerzés támogatásával valósítható meg dropshipping folyamatok automatizálása is.

A beszerzés modul további kiemelkedő szolgáltatásai:

  • Beszerzési árak idősoros nyilvántartása, akár mennyiség függően
  • Beszállítói szerződések és szerződött árak nyilvántartása
  • Győztes beszállító automatikus meghatározása, preferált jelölés vagy tiltás figyelembevételével
  • Vevői megrendelések alapján szállítói megrendelés generálása és összekapcsolása
  • Szállítói megrendelések és szállítmányok kezelése, ill. nyomonkövetése
  • Költség- és áruszámlák rögzítése, akár egyedileg, akár megrendelés alapján, igény szerinti költség felosztásokkal
  • Értékhatár függő rendelés vagy költség számla engedélyezés
  • Elektronikus számla iktatás
  • Számlával még nem rendelkező szállítások és előre kifizetett beszerzések nyilvántartása
  • Utólag érkező költségszámlák egyedi és csoportos terhelése (akár már el is eladott termékekre) a készletek beszerzési értékének és az ELÁBÉ korrekciójához