EKÁER fejlesztés

EKÁER fejlesztés

A jogszabályi változásokat az "összekapcsolás" funkcióval valósítottuk meg, mellyel több EKÁER bizonylathoz –ugyanazon szállítás esetén - egy EKÁER számot lehet igényelni.

A 2015.január 1-től bevezetett Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetéséről és a hozzá tervezett fejlesztésről egy korábbi hírünkben már szóltunk. A fejlesztés a v4.08.08 verziótól kezdve elérhető.

Fél évvel az EKÁER rendszer bevezetését követően, 2015. június 1-től az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről szóló 5/2015. (II. 27.) NGM rendelet 15. § (4)–(6) bekezdése alapján máris olyan változások léptek életbe, amely értelmében meg kellett oldani, hogy egy EKÁER szám legyen kérhető a jogszabályban meghatározott esetekre, amikor egy gépjárműre egy partner akár különböző fel és lerakodási címekre vonatkozó áruját is felrakodják. Így a korábbi kétszintű (fej (szállítmány) és tétel (áru) ) xml struktúra háromszintűvé vált (fej (szállítmány), cím (szállítási viszonylat) és tétel (áru)).

A módosításhoz kapcsolódó fejlesztésünk is elkészült, a v04.08.23 verziótól kezdve felhasználóink számára is elérhető.

A bevezetett jogszabályi változásokat az új, ÖSSZEKAPCSOLÁS funkcióval valósítottuk, meg, amellyel EKÁER bizonylatokat össze lehet kapcsolni, és így több EKÁER bizonylathoz (így több szállítási vagy felrakodási címhez), amelyek kiszállítása egy gépjárművel történik egy EKÁER számot lehet igényelni. Összekapcsoláskor egy kijelölt „fő” EKÁER bizonylathoz csatolunk több „al” EKÁER bizonylatot. Az így összekapcsolt EKÁER bizonylatok közös EKÁER számot kapnak, és azonos gépjárműre vonatkoznak.

XML generáláskor a „fő” EKÁER bizonylat fejéről vesszük a szükséges fej adatokat, a kitüntetett kiindulási vagy befejezési címet. A köztes címeket és a hozzájuk tartozó cikkeket pedig az összekapcsolt „al” EKÁER bizonylatok felrakodási, illetve lerakodási címeiből, a címekre „szállított” tételeket, pedig a tételeikről vesszük.

Az EKÁER funkció kiegészített felhasználói leírása bejelentkezés után a Letöltések almenüpont alól letölthető.