Elindult az RF-es szedés a Madal Bal-ban

Elindult az RF-es szedés a Madal Bal-ban

A Madal Bal Kft. raktárában állítottunk először használatba RF-ket kiszedés céljából. Az Octopus 8 Raktár Utasítási Menedzsere (RUM) a rádiófrekvenciás készülékeken keresztül többek között priorizál, bejárási sorrendet határoz meg és optimalizál. A MadalBalban harmadával esett vissza a vevői reklamációk száma.

Az adatgyűjtőt az ügyfeleink körében átvételre, raktárközi mozgásra, leltárra, megrendelés rögzítésre és készletinformációk gyors előhívására használtuk. Eddig. A MadalBal-nál vezettük be először, hogy a fentieken kívül már kiszedésre is lehet alkalmazni a rádiófrekvenciás készülékeket. A funkcióba sok okos fejlesztői megoldást csempésztünk bele az utóbbi negyedévben, így az RF-es szedés eredményeit most tartjuk érdemesnek összegezni.

A szerszám nagykereskedés három emeleten elterülő raktára igazi csemege a raktárlogisztikát kedvelőknek, hiszen a három szint, három különböző szektort jelent, melyeken különböző típusú cikkeket tárolnak. Az emeleteket egy lift köti össze, ami a különböző szektorokból kiszedett áruk kocsijait szállítja a földszintre, ahol a csomagolás is zajlik. A megfelelő logisztika kialakításánál az emeleteken kívül több paramétert is figyelembe kellett vennünk a tárhelyes raktár kialakításához és kezeléséhez. Korábban a szedések papír alapú listák szerint történtek, ezeket nemcsak helyettesítik az adatgyűjtők, hanem több optimalizálás is kihasználható általuk.

Egy többszintes raktárnál a megfelelő hálózat kiépítése nagyon fontos feladat. IT csapatunk a teljes lefedettséget tartva a legfontosabbnak az Acces Pointok felszerelésénél a szektorok területi adottságain túl figyelembe vette a salgók zsúfoltságát, tömöttségét és a polcon lévő termékek sűrűségét is. A konfigurálás, a kábelezés és természetesen az RF alkalmazás testre szabása valamint a megfelelő fejlesztések után került sor az adatgyűjtők üzembe helyezésére.

Az RF használatánál először a szektort kell kiválasztani, így a raktárban és az értékesítési területen egyaránt látják, hogy melyik szedő hol dolgozik. Minden kocsi egyedi rendszámmal rendelkezik - saját vonalkódja van -, amit a szedés előtt szintén rögzítenie kell a kezelőnek, ez alapján válik nyomon követhetővé, hogy melyik szedést milyen kocsival végeznek. Az RF készülék a megfelelő kocsi kiválasztásában úgy segít, hogy megjeleníti a szedendő tételek számát, tömegét és térfogatát, melyeket az Octopus 8 ERP cikktörzséből automatikusan nyeri ki.

A RUM a rendeléseket a különböző szektorok szerint osztja fel és priorizál. A szállítási mód, a határidő és a helyszín függvényében szervezi a cikkek összeszedését. Vagyis a sürgősebb rendeléseket a későbbi rendelések elé sorolja, helyszíni vevő esetén pedig természetesen ennek figyelembevételével hirdet győztest. A szedések automatikusan felugranak a szabad szedő készülékének képernyőjén és kezdődhet a munka. A RUM további praktikumai közé tartozik, hogy az egyes tárhelyekhez hozzárendelt bejárási kód szerint bejárási sorrendet állapít meg. Ez meghatározza az egyes tételek egymásutániságát valamint a más-más helykódon is lévő ugyanazon cikkeket rangsorolja és megközelíthetőség szempontjából a könnyebben és gyorsabban elérhetőt ajánlja meg.

A folyamat tehát a következő: a rendelés felvétele után az értékesítő kiszedhető állapotba teszi a rendelést, a RUM besorol majd kiadja a feladatot a szabad szedőnek. Ő kocsit választ és a kívánt tételeket az RF segítségével összeszedi valamint a mennyiségét vagy kézzel beírja, vagy annak megfelelően annyiszor „csippantja le” a vonalkódot. A lista végére érve a kocsi liftbe helyezése előtt még lehetősége van az egy rendeléshez tartozó kocsik összerendezésére, vagyis hogy ne több kocsiban küldje tovább az árut, hanem ha elfér egyben, akkor úgy továbbítsa. Az adatgyűjtő ebben úgy támogatja, hogy megmutatja az egy rendeléshez tartozó kocsik számát, és engedi, hogy a közös kocsi számát leolvasva jelezzen a földszinti kollégának az összerendezésről. A metódus több ponton is pozitív hatással bír. Egyrészt meggátolja a kis tételeket tartalmazó kocsik felsorakozását, így nem kell esetlegesen szabad kocsira várni, másrészt a tételeket összegző raktáros munkáját is megkönnyíti, hiszen nem kell a különböző kocsik rendszámával bajlódnia. A kiszedés befejeztével minden adat tételesen megjelenik az RF-en.

A RUM jelzi az értékesítő, a raktáros, a pénztáros és az esetleges helyi vevő számára is, hogy a szedés befejeződött, így azt át lehet venni vagy tovább lehet szállítani.

A szerszám nagykereskedés évek óta méri a vevői visszajelzéseket a hibásan érkezett csomagokról. Székely Máté, a MadalBal ügyvezető igazgatójának elmondása szerint „amióta elindult az RF szedés a raktárban a reklamációk száma harmadával csökkent”. Annak ellenére, hogy korábban a szedések végeztével külön gondot fordítottak a tételek ellenőrzésére, az RF alkalmazása óta viszont ezt már nem végzik.