Folyamatos áfa kezelése

Folyamatos áfa kezelése

A folyamatos teljesítésű ügyletek kezelése az OCTOPUS 8 ERP rendszer 4.07.20. verziójától
Amennyiben az üzletfelek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, a teljesítés napja az ellenérték megtérítésének esedékessége, azaz folyamatos teljesítésű, elszámolási időszakhoz kötött ügylet, különösen olyan esetekben, mint a bérbeadás, az átalánydíjas szolgáltatások, ha a teljesítésekről összevontan állapodnak meg és áfa szempontjából egyetlen és egységes teljesítésnek minősül az időszak. A továbbiakban az ilyen folyamatos teljesítésű ügyletek Octopus 8 ERP rendszerbeli kezeléséről adunk tájékoztatást.
A 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról (továbbiakban áfa tv.) 58. § (1) szerint:
„Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a felek részletfizetésben vagy határozott időre szóló elszámolásban állapodtak meg, teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik.” (továbbiakban: folyamatos áfa). A folyamatos áfás ügyletet tartalmazó számlákat az Octopus 8 ERP rendszerben az alábbiak szerint kell kezelni:
 
1. Kimenő és bejövő számlán az áfa típus bővült egy harmadik lehetőséggel: folyamatos áfa. A bizonylat rögzítésekor a megfelelő áfa típus kiválasztásával lehet szabályozni, hogy normál, pénzügyi (pl. előleg, vámhatározat) vagy folyamatos áfát tartalmaz az adott számla. Egy bizonylaton belül csak egy áfa típus választható, így pl. amennyiben folyamatos áfás és normál áfás tételt is kell számlázni, úgy azt két külön számlán kell megtenni.
 
2. Dátum mezők:
a. teljesítési dátum: számviteli teljesítési dátum
b. áfa dátum: áfa tv. szerinti teljesítési dátum, ezen dátum alapján kerül be az adott bizonylat áfa analitikába
c. könyvelési dátum: főkönyvbe kerülés dátuma (teljesítési dátum alapján megajánlásra kerül, de felülbírálható)
 
3. Paraméter beállítás függvényében (1408 - Folyamatos áfa típus eltérő dátumra könyvelése) lehetőség van a folyamatos áfás számlák áfa tartalmának két lépésben történő könyvelésére is:
a. áfa összegének könyvelése a könyvelési dátumra egy technikai számlával szemben
b. áfa összegének könyvelése áfa dátumra a tényleges áfa (levonható vagy visszaigényelhető) főkönyvi számra a technikai számláról visszavezetve
 
Példa:
2011. decemberi időszakra vonatkozó kimenő bérleti díj számla
- számla kelte: 2012.01.05.
- fizetési határidő: 2012.01.13.
A számla a következők szerint rögzítendő:
- áfa típus: folyamatos
- bizonylat dátum: 2012.01.05.
- teljesítési dátum = könyvelési dátum 2011.12.31. (a számviteli tv. szerinti teljesítési dátum)
- áfa dátum = fizetési határidő: 2012.01.13. (az áfa tv. szerinti teljesítési dátum)
A fentiek alapján rögzített bizonylat könyvelése az alábbiak szerint történik:
1. A számla nettó értékének könyvelése számviteli teljesítési dátumra, (könyvelési dátum) történik, azaz 2011.12.31.-re.
T:311 K: 91,92
Az Octopus 8 rendszerben a könyvelési tétel fajta ’normál’, melyet a program automatikusan kezel.
2. Az áfa könyvelési szintén erre a dátumra történik, de nem az adóhatósággal szembeni kötelezettségként, hanem egy külön erre a célra kijelölt számlára.
T:311 K:478
Az Octopus 8 rendszerben a könyvelési tétel fajta ’normál’, melyet a program automatikusan kezel.
3. Az áfa dátuma azaz Áfa tv. szerinti teljesítés időpontjával könyveli a rendszer az Áfát az adóhatósággal szembeni kötelezettségként, 2012.01.13-ra.
T: 478 K:467
Az Octopus 8 rendszerben a könyvelési tétel fajta ’kapcsolódó’, melyet a program így automatikusan kezel.
Automatikus kontírozási beállítása: A fent leírt működéshez a Törzsadatok/Főkönyv/Automatikus kontírszámok menüpontban létre kell hozni egy új sort, ahol a Könyvelési bizonylat= ’Kimenő számla’ Funkció= ’Folyamatos áfa’. A számla mezőben pedig meg kell adni a megfelelő átvezetési számlát (előző példánk szerint a 478-as főkönyvi számot). A beállítás bejövő számlák esetén is hasonló, csak ebben az esetben a Könyvelési bizonylat=’Bejövő számla’.
Amennyiben a folyamatos teljesítésű kimenő számlák kiállítása szerződés modulból történik (a szerződés típuson be van állítva a folyamatos opció, vagy a hozzá beállított bizonylat alapértelmezett áfa típusa folyamatos), akkor számlázáskor megadható a teljesítési dátum. Ez a dátum lesz az összes kiállításra kerülő számla teljesítési dátuma. Arra kell figyelni, hogy egyszerre azokat a szerződéseket kell kijelölni, melyek teljesítési dátuma azonos lesz.