Keresés:

Octopus 8 ERP

Gyártás és termelés

Az Octopus 8 Gyártás modulja alkalmas a különböző telephelyeken található gyártóegységek folyamatainak támogatására. Gyártás és gyártás tervezés funkciók aktívan illeszkednek az Octopus 8 rendszer értékesítési, raktári és logisztikai moduljaihoz. A Gyártás modul támogatja a gyártás (összeszerelés), a bontás (szétszerelés) és az átépítés típusú folyamatokat. A terméktörzsben külön jelölhetők a gyártásra kerülő termékek, így ezeknél megadhatók a beépülési jegyzékek és receptúrák, valamint az azokhoz kapcsolható helyettesítő termékek. A receptúrákban a program automatikus előkalkulációt végez a beépülő alapanyagok és bérmunkák legutolsó ismert beszerzési árai alapján. Természetesen ez a kalkuláció figyelembe veszi a mennyiségtől függő és az attól független (pl.: nyomó formák, eszközök) beépülési költségeket. Egy-egy termékhez akár gyártósoronként is megadhatók fő és alternatív receptúrák.

A program a rendelésekből, az aktuális és várható raktárkészletből kiszámolja a lehetséges gyártási mennyiségeket, illetve az azokhoz szükséges beszerzési igényeket. Ezekből gyártási tervek készíthetőek, melyekből már maga a gyártás automatikusan is indítható. A gyártások előtt - jogosultságtól függően - lehetőség van a receptúrák ellenőrzésére, esetleges módosítására. A modul egy konkrét gyártási előíráshoz a szabad készletből automatikusan lefoglalja és (igény szerint) raktári mozgásokkal át is irányítja a megfelelő raktárba a gyártási ütemezésnek megfelelő alapanyagokat. A gyártás folyamán lehetőség van az állásidők, a technikai idők és az anyaghasználatok rögzítésére, követésére. A késztermékek - paraméterezéstől függően - egyben, vagy részteljesítésekben kerülhetnek bevételezésre. A teljesítésekben megadhatóak manuálisan, vagy automatikusan generálva bacth, gyártási sarzs számok, melyek innentől végig kísérik a készterméket. Ez a nyilvántartás teszi lehetővé az ISO és HACCP alapú termékelemzést.

A program a gyártás során folyamatosan követi az alapanyagok és félkész-késztermékek beszerzési árát és azt a mindenkor ismert legpontosabb beszerzési ár szerint módosítja. A gyártott termékek költség-meghatározásához a gyártásba került raktári anyagok (akár több szintről is) felhasználási költségéről a program folyamatosan göngyöli. Az esetlegesen utólag érkező raktári költségterheléseket a gyártási lépéseken (már lezártakon is) végigvezeti.

Speciális termelésirányítási funkcióinkban lehetőség van műszakok és termelési csoportok meghatározására, ezzel párhuzamosan műszak és termelési naplók vezetésére. A modul RS232 porton keresztül képes kommunikálni a termelésben résztvevő műszaki berendezésekkel, pl. keverőkkel, mérlegekkel.

Octopus 8 ERP Referenciáinkról a főmenüben található Referenciáink menüpont alatt olvashat bővebben.