Keresés:

Octopus 8 ERP

Beszerzés

Az Octopus 8 ERP Beszerzés modulja a beszerzés folyamatához kapcsoló törzsadatok, bizonylatok adminisztrálásán túl, a kívánt rendelkezésre álláshoz szükséges raktárkészlet fenntartásához, valamint a beszerzés optimalizálásához nyújt segítséget.
Lehetőség van különböző típusú szállítói áru-, költségszámlák, szállítólevelek, illetve ajánlatok, megrendelések rögzítésére. Az alapvető funkciók mellett a modul tartalmazza a beszerzési feladatok hatékony megoldását segítő szolgáltatásokat is, melyek a kereskedő cégek folyamatainak és igényeinek megfelelően kalkulálják a beszerzendő mennyiségeket. A Beszerzés modul a teljes folyamat alatt biztosítja az adatok mindenkori ellenőrizhetőségét és jogosultság alapján történő esetleges változtatását.
Az elektronikus beszerzés segítségével a különböző Octopus 8 ERP rendszerek összekapcsolhatók egymással és így tetszőleges információk oszthatók meg a partnerekkel. Az utóbbi időszak leginkább keresett funkciói az XML alapú cikktörzs megosztás valamint az automatikus rendelésfeladás és visszaigazolás.

Az Octopus 8 ERP alapvetően három különböző beszerzést támogató modullal rendelkezik:

 • Beszerzés-kalkulációs lista (Beszerzési lista):

  A rendszer a beszerzésre vonatkozó törzs, illetve aktuális forgalmi és készletadatok kigyűjtésével előállít a kiválasztott cikkekre egy listát, amelyben megjeleníti ezen információkat és kiszámolja az adatok alapján, hogy mennyit célszerű beszerezni belőlük. A szoftver által megajánlott mennyiség szükség esetén felülbírálható, majd a beszerzési lista alapján nagyon egyszerűen ajánlatkérés és/vagy szállítói megrendelés készíthető. A lista egyedileg paraméterezhető az adott beszerző igényeinek megfelelően.


  Beszerzési lista tételek, megadott szűréssel
 • Beszerzés tervező:

  A modul célja, hogy támogassa a beszerzőt a rendelés összeállításában. Statisztikai algoritmusokkal forecastot számít a fogyásra, kiszámolja a rendelési ciklust, valamint kiszámolja a minimum beszerzési mennyiségek és egységek alapján az optimális rendelendő mennyiséget. A tervezőt folyamatosan fejlesztjük, hogy minél egyszerűbben és hatékonyabban tudja nagy számú beszállító és termék rendelését elvégezni a beszerző.


  Heti fogyások (múlt és várható) megadott cikkre
 • Elektronikus beszerzés

  Az Elektronikus beszerző modul segítségével (SOAP protokollon keresztül, XML alapú üzenetekkel) lekérhető a Beszállító terméktörzse (és egyéb adatai pl. EAN számok), azok cégre szabott egyedi beszerzési árai, valamint a beszállítónál rendelkezésre álló készlet.
  Ha az automatikus beszerzésű termékekre van vevői megrendelés és nem lehet készletről vagy várható beérkezésből lefoglalni, akkor a fent maradó mennyiségre a program automatikusan készít egy kimenő megrendelést a győztes beszállítóra. Abban az esetben, ha a beszállítónál is Octopus8 ERP rendszer fogadja a megrendelést, a rendelés foglaltsági státuszai alapján a szállítói rendelés automatikusan visszaigazolásra kerül.A visszaigazolt szállító megrendelések összefoglalódnak a vevői rendelésekkel.


  Beszállítói cikkek listája

A beszerzési lista és a beszerzés tervező támogatja a saját boltok/telephelyek központi raktárkészletből való töltését, figyelembe véve a vevői igényeket, fogyásokat, bemutató jellegű készleteket.

A beszerzés mérése kiemelkedően fontos feladat. A stratégiailag fontos termékek beszerzési mérésekor az elvárt rendelkezésre állást a megvalósult rendelkezésre állással hasonlítjuk össze, valamint azt is figyeljük, hogy a beszerző mennyi túl készletet termelt és annak mennyi a finanszírozási költsége.

A beszerzés tervezéséhez különböző forgalmi terveket adhatunk meg. A beszerzési forgalmi terv olyan, bejövő forgalomra vonatkozó mérőeszköz, mely segítségével előzetesen beállított szabályrendszernek megfelelő terv és annak teljesülése követhető nyomon, illetve sávos bónuszrendszer állítható be a tervhez kapcsolódó bónusz automatizált számítására.


Forgalmi terv

A beszállítói nyilvántartás törzsbe felvehetünk különböző cikk és beszállító kapcsolatos adatokat. pl.: itt adható meg, hogy egy beszerzett cikkre milyen tervezett költségelemek épülnek, (vám, belföldi fuvar, külföldi fuvar) és azok milyen mértékűek (előkalkuláció). Itt lehet megadni az alapértelmezett származási országot is az adott partnertől érkező cikkekre, valamint itt definiálhatjuk adott termékek esetén a preferált- vagy a kizárt beszállítók körét.


A modul meghatározó szolgáltatásai:

 • Beszerzési árak idősoros nyilvántartása, Győztes beszállítói automatikus meghatározása
 • Beszállítói kedvezmények nyilvántartása
 • Szállítói ajánlatok nyilvántartása, a szállítók felé irányuló ajánlatkérések és beszállítók által adott ajánlatok kezelése.
 • Szállítói megrendelések kezelése. Várható készletek meghatározása szállítói visszaigazolások alapján.
 • Beérkező áru dinamikus szétosztása a vevői megrendelések/igények között.
 • Vevői megrendelésekből szállítói megrendelés generálása.
 • Vevői megrendelések összekapcsolása a szállítói megrendelésekkel.
 • Belföldi és import szállítólevelek mennyiségi és értékbeli rögzítése.
 • Költség- és áruszámlák rögzítése, akár egyedileg, akár megrendelés alapján.
 • Bejövő szállítói bizonylatból szállítói számla, illetve számlából beérkező szállító készítése.
 • Számlával még nem rendelkező szállítások és előre kifizetett beszerzések nyilvántartása (árutartozások).
 • Bejövő számlák rögzítési lehetősége engedményekkel, felárakkal együtt
 • Utólag érkező költségszámlák egyedi és csoportos terhelése (akár már el is eladott) készletek beszerzési értékeire.
 • Beszerzés-kalkulációs lista automatikus készítése a raktárkészlet, az eladások és egyéb forgalmi adatok alapján.
 • Forecast alapú beszerzés tervezés, termékkategóriánkénti megadott rendelkezésre állási szinteknek megfelelően
 • Boltok/telephelyek töltése, áruk szétosztása.
 • Beszállítói szerződések nyilvántartása (alapja a Beszerzés tervezőnek és az Elektronikus beszerzőnek - időkapu, beszerzési idők, bevételezési idő, rendelési limitek, stb.)
 • Elektronikus beszerzés (beszállító cikkek belistázása, beszerzési árak, készletek)
 • Elektronikus számla iktatás
 • Automata szállítói megrendelés generálás, küldés, visszaigazolás

Octopus 8 ERP Referenciáinkról a főmenüben található Referenciáink menüpont alatt olvashat bővebben.