Új adóigazgatási rendelet

Új adóigazgatási rendelet

Az NGM rendelet értelmében a vállalkozásoknak bejelentési kötelezettsége van a hatóságok felé számlázási megoldásukkal kapcsolatosan.

2014. július 1-jén hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet. A rendelet egységesíti az adóügyi bizonylatokkal szemben támasztott követelményeket és a számlázó programokkal szemben is szigorú előírásokat tartalmaz.

Az NGM rendelet értelmében az adóalany köteles az általa használt, illetve használatból kivont számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert az adóhatósághoz bejelenteni.

Az alábbiakban összefoglaltuk, milyen intézkedéseket ír elő az új rendelet:

  • A vállalkozásoknak bejelentési kötelezettsége van a hatóságok felé számlázási megoldásával kapcsolatosan
    Bármilyen számlázó szoftvert használata esetén fennáll a bejelentési kötelezettség. Abban az esetben, ha 2014. október 1. után kezd el számlázó programot használni, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak. Amennyiben 2014. október 1-jét megelőzően is alkalmazott már számlázó programot, akkor azt elegendő 2014. november 15-ig bejelentenie.
  • A szoftver nevének és fejlesztőjének adatairól kell nyilatkozni
    A bejelentésnek többek között a számlázó megoldás pontos azonosításához, részben a fejlesztő és értékesítő cég azonosításához szükséges adatokat kell tartalmaznia.
    A bejelentési kötelezettség kiterjed azokra a többfunkciós informatikai megoldásokra is – pl. komplex ügyviteli rendszerek – amelyek más funkciók mellett számla kibocsátására is alkalmasak.
    • A használt számlázó program nevét, azonosítóját meg kell adni
      Octopus 8 ERP vagy korábbi szerződésekben Octopus 8 Integrált Vállalatirányítási Rendszer v 5.xx
    • Fejlesztőjének nevét, és adószámát
      VISION-SOFTWARE Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
      1149 Budapest, Pósa Lajos utca 51.
      Adószám: 12389528-2-4
    • Értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának nevét, adószámát
      VISION-SOFTWARE Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
      1149 Budapest, Pósa Lajos utca 51.
      Adószám: 12389528-2-4
    • Beszerzésének, használata megkezdésének vagy a rendeltetésszerű használatbavételének időpontját;
      Az Octopus 8 ERP rendszerre vonatkozó szerződésben szereplő aláírási dátum, illetve az első számla kiállítási ideje, avagy az éles indulás időpontja.
  • A szoftver friss dokumentációjának megléte
    A vállalkozásnak rendelkeznie kell a számlázó program/ ERP rendszer és annak frissítő változásainak működéséről a számlázó program fejlesztője által készített magyar nyelvű felhasználói dokumentációval.
    A kifejezetten ezen kirtériumok szerint megírt funkcionális leírás friss változatát 2014.11.01-től tölthetik le felhasználóink a Letöltések menüpontra kattintva.

A rendelet a program vásárlásának dokumentálásával kapcsolatosan a fejlesztő, forgalmazó cégre vonatkozóan is szigorú előírásokat tartalmaz, melyeket az Octopus 8 ERP fejlesztése során mindig figyelembe veszünk, tehát rendszerünk minden ide vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelel. A verziófrissítések miatt nem kell ismételt bejelentést tenni.

A bejelentés teljesítéséhez az adóhatóság a SZAMLAZO megnevezésű nyomtatványt rendszeresíti. A SZAMLAZO adatlap internetes kitöltő-ellenőrző programja és a hozzá tartozó kitöltési útmutató 2014. október 1-jétől lesz letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról. A SZAMLAZO nyomtatvány elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, illetőleg papír alapon nyújtható be 2014. október 1-jétől az állami adóhatóságnak.

Kérjük, feltétlenül vegye figyelembe a bejelentési kötelezettség határidejét!

Ajánljuk figyelmükbe a NAV oldalán megjelent Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdések-válaszokat.

Ha bármilyen kérdése van, tegye fel nekünk a marketing@visionsoft.hu email címre küldött levelében.