Virtualizáció

Virtualizáció

Virtualizáció

A magas rendelkezésre állás a mindennapi élethez éppúgy hozzátartozik, mint az informatikai rendszerekhez a folyamatos üzemelés szempontjából. A 2013-as évtől már megengedhetetlen, hogy egy informatikai rendszer hosszabb időre, akár pár órára is megálljon, hiszen minden üzleti kommunikáció, a web áruházak és egyéb üzleti szolgáltatások is futnak ezeken az informatikai rendszereken. Éppen ezért arra kell törekedni, ha saját infrastruktúrában gondolkozik egy vállalat, hogy a legkisebb kieséssel kelljen számolni valamely eszköz vagy rendszer meghibásodása esetén. Érdemes összehasonlítani, hogy milyen bevétel kieséssel jár az informatika rendszer meghibásodásával járó vállalati leállás. Célszerű minden esetben a kiesett bevétel összegével összehasonlítani az informatikai rendszer kiadási költségeit. Ami ugyanis első körben nagy összegű beruházásnak tűnik, elképzelhető hogy nem jelentős kiadás például egy-két napi kereskedelem kiesésével szemben.

A virtualizáció tehát egy olyan informatikai rendszert biztosíthat, mely folyamatos működést nyújt bármely a virtualizációt biztosító összetevő meghibásodása esetén is. Természetesen a virtualizáció is egy tág fogalom, rengeteg megvalósítási lehetősége van, akár költség, akár technológiai oldalról közelítjük meg a kérdést. Alkalmazhatunk standalone szerver virtualizációt, vannak erre ingyenes megoldások is, ilyen a VMware ESXi rendszer, mely az alapja rendszere a licencelt három szerver és egy storage rendszernek például.

Miért éri meg mégis akár egy szerverre is telepíteni a virtualizációs környezetet, hiszen szerver meghibásodás esetén ugyanúgy megáll minden? Ha jobban belegondol, azért mert nem hardver eszközhöz kötöttek a telepített operációs rendszerek, így akár viszonylag gyorsan egy másik szerveren is üzembe lehet helyezni a korábban üzemelő rendszert. Utóbbi megoldás nem biztosít magas rendelkezésre állást, azonban egy kényelmesebb megoldás esetleges meghibásodás esetén és tartalék vagy másodlagos szerver esetén akár kisebb teljesítménnyel is, de a vállalat képes működni.

A virtualizáció egyik célja azonban a magas rendelkezésre állás biztosítása, mely alap filozófiája az, hogy bármely virtuális környezet összetevőjének hibája vagy hibái esetén se álljon meg a virtualizációs környezet. Másik fontos szempont, hogy az erőforrásokat egymástól függetlenül és használat függően skálázható legyen. Sokkal több erőforrás használható virtuális környezetben, hiszen nyersen megfogalmazva egyszerre több operációs rendszer is futtatható ugyanazon a memória vagy CPU modulon.

A virtualizáció széles skálán alkalmazható, a megvalósítás módjára is sok alternatíva adott, melyek folyamatosan fejlődnek és jelennek meg újabb és újabb lehetőségek.

Egy virtualizációs rendszer tervezése és kivitelezése az igények felmérésével kezdődik, így kérjük keresse IT vezetőnket az elérhetőségein.