Számlával egy tekintet alá eső okirat

Számlával egy tekintet alá eső okirat

Azaz Kimenő számla fej helyesbítő. Funkciója: A számla fej részében található adatok utólagos módosítása kiváltva ezzel a számla sztornózását.

Ezzel az okirattal kiválthatjuk a számla sztornózását, ha csak a fizetési módot és/vagy fizetési határidőt szeretnénk korrigálni. Csak korlátozott számla fej adatokat lehet ilyen módon utólagosan módosítani, amelyeknek a számla tételekre nincs hatásuk, illetve amit a jogszabályok megengednek (pl. a partner nevet nem engedi). Jelenleg a programban csak a fizetési határidő és a fizetési mód ilyen jellegű módosítására van lehetőség a számla fej helyesbítő bizonylat rögzítésével.

„Az Áfa tv. szóhasználatának megfelelően számlával egy tekintet alá eső okiratnak minősülnek mindazok az okiratok, amelyek kétséget kizáróan valamely adott számlára hivatkozva, annak adattartalmát módosítják. A számlával egy tekintet alá eső okirat megnevezés tehát mindazon bizonylatok összefoglaló neve, amelyek a már kibocsátott (a termék vevője, szolgáltatás igénybevevője részére átadott illetve megküldött) számlára hivatkozva, azok bármely adatát módosítják. Így számlával egy tekintet alá eső okirat a módosító, érvénytelenítő számla mellett az eredeti számlában feltüntetett adóalapot, adóösszeget nem érintő javítást, kiegészítést tartalmazó okirat is (a számla adatainak a kiegészítése a vevő adószámával, a számlán feltüntetett helytelen besorolási szám módosítása, hibás teljesítési időpont korrekciója stb.) Amennyiben az ügyletről kibocsátott (eredeti) számla valamely adatát utóbb számlával egy tekintet alá eső okirattal megváltoztatják, akkor a számla és az annak adatát megváltoztató okirat együttesen képezi az ügylet bizonylatát.” (Forrás: http://www.nav.gov.hu/data/cms320040/18._sz._fuzet_A_szamla__nyugta_kibocsatasanak_alapveto_szabalyai.pdf  )

Felhasználói leírás

Működéshez szükséges beállítások:

  1. Bizonylattípus létrehozása
  2. Bizonylattípus engedélyezés
  3. Célszerű új iktatótömböt létrehozni, hogy ne ugyanazon a prefixen kapjon sorszámot, mint az eredeti számlák
  4. Nyomtatvány beállítása

A funkció kétféleképpen érhető el. Egyrészt az Értékesítés menüponton belül, a Kimenő számla fej helyesbítő címszó alatt, illetve Kimenő számlák listakezelőből, Kimenő számla fej helyesbítő gombbal.

Működési leírás

  1. szokásos módon új gombbal lehet létrehozni új bizonylatot,
  2. a felugró ablakon ki kell választani a forrás bizonylat számát, tehát annak a számlának a számát, melyet helyesbíteni szándékozunk,
  3. ezután feltölti a program a számla eredeti adataival az ablakot, majd meg kell adnunk vagy az új fizetési módot, vagy az új fizetési határidőt,
  4. Megjegyzés mezőbe írhatjuk le a vevőnek, hogy mi célból állítottuk ki az okiratot, illetve egyéb megjegyzéseket is ide írhatunk be.
  5. az OKÉ gomb lenyomásakor azonnal létrejön a helyesbítő bizonylat,
  6. az elkészült bizonylat kereshető, szűrhető:
    • Eredeti számla bizonylatszámra
    • Helyesbítés bizonylatszámára
    • Partnernévre
    • Partnerkódra
    • Rögzítés időpontjára

További fontos tudnivalók

  • Nincs sztornó funkció. Ha elrontottuk, fel kell venni egy új bizonylatot, amellyel visszaállítjuk az adatokat az eredeti számla adataira.
  • Módosításra addig van lehetőség, míg ki nem nyomtattuk.
  • Ugyanúgy szigorú számadású, mint a számla.
  • Olyan számlát lehet e funkcióval helyesbíteni, ami már le van zárva, bizonylatszámot kapott.
  • Nem lehet helyesbítőt félbehagyni.
  • Egy számla fejét akárhányszor lehet helyesbíteni, amíg a számlát le nem sztornózzák. Tehát ha egy számla fej helyesbítéssel rendelkező számlát sztornóznak, akkor nem kell a fej helyesbítéseivel semmit sem csinálni, csak attól a dátumtól kezdve nem lehet helyesbíteni.
  • Készpénzes fizetési módra is érvényes a fizetési mód változtatás.
  • Ha a számla áfa típusa folyamatos, akkor csak abban az esetben van lehetőség a módosítására, ha az eredeti számla nincs benne az áfában.
  • Az eredeti számlán a program letárolja az eredeti és új fizetési határidőt és fizetési módot is. A fizetési határidővel vagy fizetési móddal kalkuláló funkciók viszont már a módosított fizetési határidőt és módot veszik figyelembe.

Minta nyomtatvány