Az Octopus 8 ERP mint tananyag

Az Octopus 8 ERP mint tananyag

A Miskolci Egyetem és a Vision-Software Kft. együttműködésében november 5. és november 9. között elindult az Octopus 8 integrált vállalatirányítási rendszer oktatása.

A Miskolci Egyetem és a Vision-Software Kft. együttműködésében november 5. és november 9. között elindult az Octopus 8 integrált vállalatirányítási rendszer oktatása.

Cégünk és az egyetem között már hónapokkal ezelőtt elindult a kapcsolatfelvétel, amikor a Wondex Kft. Octopus 8 bevezetési projektjéhez külső szakértőként csatlakozott az egyetem adjunktusa, Dr. Sasvári Péter. Az ERP témakörben publikáló tanár az Octopus 8 rendszert megismerve úgy érezte érdemes lenne a Miskolci Egyetem oktatási tematikáját a vállalatirányítási rendszerrel kibővíteni.

Első közös projektünk a Kutatók Éjszakáján való megjelenés volt, ahol egy vonalkód-olvasós játékkal jelentünk meg az egyetemi életben. Ötletünknek nagy sikere volt, mert kortól függetlenül minden látogató bepillantást nyerhetett a Vision-Software Kft. egyik specialitásába, a tárcímen alapuló raktárlogisztikába, a vonalkódok világába.

Az őszi félévben négy tantárgy keretében, összesen tizenhárom alkalommal találkoztunk a hallgatókkal. Célunk nem a szoftver bemutatása volt, inkább a tudás elmélyítése és a diákok látókörének kiszélesítése. Az elmélet mögötti gyakorlatot, a háttérben zajló folyamatokat és tapasztalatainkat szerettük volna megosztani a hallgatókkal, s nagyon reménykedtünk benne, hogy ez érdekli is őket. Bár felhasználóinkat kisebb-nagyobb csoportokban igen sokat oktatjuk, mégis gyorsan rájöttünk, egészen más felkészülést kíván a fiatalabb hallgatóság figyelmének lekötése. Így kiemelt precizitással készítettük el a prezentációinkat és természetes izgalommal vártuk a számunkra is új kihívást.
Az Információ Gazdálkodás harmadéves hallgatóinak cégünk ügyvezető igazgatója, Körtvélyessy Gábor tartott lendületes előadást arról, hogy mit jelent ma ERP-t fejleszteni, az automatikus beszerzéstől egészen a kis és nagykereskedelmi webáruházakkal bezárólag.

A harmadévesek egy szűkebb csoportjának, a logisztikai szakosok adatbázis-kezelés tananyagába vitt Octopus 8-as szaktudást Prácser Attila fejlesztési vezető. Mesélt a kereskedelmi cégek adatbázis méretéről, a verzióváltások szépségeiről és felelősségéről valamint a diákok nagy érdeklődésére az integrált e-kereskedelmi folyamatok kialakításáról is ejtett pár szót.
A végzősökön kívül, a gólyákra is gondoltunk, így az első évfolyam vállalatgazdaságtan hallgatói az egyetem egyik nagyelőadójában Villers Péter cégvezetőnk előadásában tudhattak meg többet a vállalkozó létről, az ERP fontosságáról illetve a dobozos szoftverek és az integrált rendszerek közötti különbségről.

A 270 tanuló által felvett elméleti előadást 10 kisebb létszámú csoportban zajló gyakorlati óra követte. A gazdasági Informatika keretében Istella Dóra support vezető és Szabó Krisztián Octopus 8 ERP tanácsadó gondoskodott a gyakorlatorientáltabb ismeretszerzésről. Interaktív órák keretében építettük fel a számlázó program útját az integrált ERP rendszerré válás felé, kitérve a speciális folyamatokra és a moduláris felépítésre. Az előadások zárásaként pedig fényképezőgépet vettünk az új Digitcam és plüss nyuszit a szintén megújult Happy Box webáruházban. Itt többek között megmutattuk miként kezeli az Octopus 8 rendszer a kosárba kerülés folyamatát, azaz mi is zajlik az internetes vásárlások hátterében.

Minden óra végén a hallgatók egy írásos visszajelzést adtak az órák érdekesség és információtartalmáról. Ezeket összegezve biztos, hogy a következő félévben is találkozhatnak az Octopus 8 programmal, mint tananyaggal.