Garanciális jogszabályi változások!

Garanciális jogszabályi változások!

Egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás tekintetében a kormány 270/2020. (VI. 12.). számú rendeletével, illetve a technológiáért felelős miniszter 18/2020. (VI. 12.) ITM rendeletével új szabályozást vezetett be.

Bizonyára Önök is értesültek róla, hogy a 2021. január 1. után vásárolt termékek jótállását szabályzó jogszabályok változnak.

Az új jogszabályi környezetről összefoglalóan a Fogyasztóvédelem oldalán tudnak tájékozódni.

Az alábbi ábra a legfontosabb változásokat mutatja be.

Garanciális jogszabályi változások

Természetesen az OCTOPUS 8 ERP Rendszerben is készülünk a megváltozott jogszabályi környezetre, mely a szoftver komplexitása miatt jelentős munkát jelent. Összefoglalóan az OCTOPUS 8 ERP Rendszerben a következő főbb fejlesztések készültek/készülnek el, melyek beállításáról, működéséről az Online Ügyfélszolgálati oldal letöltései között találnak majd részletes ismertetőt, leírást.

  • Készül egy új listakezelő „Garanciaidő szabályok” néven. Ebben lehet meghatározni az új szabályozás szerinti bruttó eladási ár függő minimális garanciális időket (évben, hónapban).
  • A vevői bizonylatok lezárása a felhasználói felületen kiegészül egy újabb ellenőrzéssel. A webáruházban és az xml kapcsolatokban nem történik tehát ellenőrzés. Amennyiben a vevő magánszemély (a partner jellege alapján) ellenőrizzük, hogy a bizonylaton szereplő bruttó eladási árnak és a garanciaidő szabályoknak megfelelő jótállási idővel kerültek-e fel a termékek.
  • A termékekhez beállított garanciatípusok általános ellenőrzésére fejlesztésre került egy új kimutatás (593 Cikktörzs ellenőrzése garanciaidő szabályokra), mely egy adott fizetési osztály, vagy egy adott partner kedvezményes ára alapján ellenőrzi a termékeknél beállított vevői garancia típuson megadott garancia időket, szabályokat. A használatához mindenképp szükséges a cikkek „tartós fogyasztási termék” csoportosítása, akár tulajdonságtípussal, akár más jellemzőkkel, ezért a kimutatás többféle cikk szűrési lehetőséggel rendelkezik. Egyedi kérés esetén készülhet olyan külön hírfolyam is, mely a rossz garancia idejű rendeléseket, szállítóleveleket, számlákat kilistázza.
  • Az RMA modult érintő változás, hogy kezelni kell az adott eszköz szervizben eltöltött időtartamát, mert a termék garanciális ideje ezzel meghosszabbodik. Ehhez az RMA bizonylat fejlécében tárolni fogjuk a „Szerviz kezdete” és a „Vevő rendezve” dátumokat, mely mezőket az RMA események alapján a program automatikusan fog tölteni, amennyiben az RMA esemény típusokon az ehhez szükséges opcióit beállítják.

A rendelet több egyéb kiegészítést tartamaz, melyek pontos működését nagy valószítnűséggel a gyakorlati alkalmazás tapasztalatai fogják meghozni. Többek között a rendelet kötelezően előírja, a szervizek számára az „igazolható módon” történő vevői értesítést a különböző szervizeseményekről, de ennek módját nem konkretizálja. Szintén nem ismert még, hogy pontosan milyen időponthatárok is számítanak bele a „szervizben töltött időbe”, mellyel a garancia meghosszabbodik.

A fejlesztések az OCTOPUS 8 ERP Rendszer 5.28-as verziójától lesznek elérhetők. Ahol ez megoldható ott a változásokat az AutoPatch funkción keresztül juttatjuk el ügyfeleinkhez. Ahol pedig verzióváltás szükséges, ott ezt igyekszünk ezt a NAV Online Számla 3.0-val együtt megtenni.

Látható, hogy az év vége, következő év eleje nagyon sok változást hoz a rendszerek működésében, melyhez Önök által is elvégzendő feladatok szükségesek (pl. RMA események paraméterezése), így nyomatékosan kérjük minden Ügyfelünket, hogy részletesen tájékozódjanak a 2021. január 1-vel életbelépő új változásokról és kiemelt figyelemmel kövessék a tárgyban küldött hírleveleinket!