Keresés:

Pénzügy

A Pénzügy modul az Octopus 8 rendszeren belül a pénzügyi nyilvántartásokat és funkciókat öleli át. A rendszer folyószámla kezelésében jellemzően integrációs feladatokat lát csak el, hiszen az értékesítésből, beszerzésekből, szervíz tevékenységből származó tételek, azok keletkezési (megjelenési) helyén kerülnek felvezetésre. Azonban a teljes pénzügyi folyószámlához még hiányzó napi bank- és pénztárbizonylatok rögzítése már e modulban történik. A vevői követelések és szállítói tartozások nyomon követésén keresztül információk gyűjthetők a várható bevételekről és kiadásokról, határidős kintlévőségekről.

Az Octopus 8 rendszer pénzügyi modulja az alábbi főbb funkciók ellátását biztosítja:

 • Vevő, szállító és egyéb folyószámlák kezelése
 • Számlák iktatási és igazolási folyamatának kezelése
 • Forint és deviza számla kezelése (Fifo, átlag és napi árfolyamon)
 • Forint és deviza pénztárak kezelése (Fifo, átlag és kézi árfolyamon)
 • Speciális fizetési eszközök (kompenzációk, scontók, faktorálások,...) kezelése
 • Elektronikus kapcsolattartás a Home-Banking terminálokkal
 • Teljes pénzügyi levelezés (Fizetési felszólítások, kompenzációs levelek, egyenlegközlők)
 • Késedelmi kamatlevelek számítása, nyomtatása
 • Teljes körű ÁFA bevallás készítése
 • Cash Flow bevételek és kiadások tervezése
 • Kintlévőségek nyomonkövetése és behajtás kezelés

Folyószámla kezelés

A szoftver a folyószámlák kezelését partner, hivatkozási szám és devizanem alapon kezeli. A folyószámlára kerül minden vevői és szállítói számla illetve a banki és pénzügyi tételekből amelyek típusa a folyószámla jelzést tartalmazza.

A rendszer a partnerek folyószámlája párhuzamosan két devizában és egy könyvelési (pl. HUF, vagy EUR) devizanemben is nyilvántartható. A szoftver automatikusan kezeli (pontozza össze) folyószámlák aktuális egyenlegét, azok tételeit, ennek megfelelően kézi összevezetés nem szükséges.

Devizák és árfolyamok kezelése

A program a folyószámla tételeket párhuzamosan három devizanemben is képes vezetni. A devizában érkezett és kiegyenlített tételekre, szükség esetén automatikusan árfolyam differenciát számol. Számlák esetén külön megadható az ÁFA tartalomra és a számla nettó értékére vonatkozó árfolyam.

ÁFA kezelése

Az Octopus 8 rendszer ÁFA kezelése teljes mértékben megfelel a törvényi és jogszabályi előírásoknak. Használat nagymértékben egyszerűsíti a rendszeres ÁFA bevallás elkészítését. A program viszonlyatonként képes kezelni különböző ÁFA típusokat (Normál, Pénzügyi, Folyamatos, Fordított adózású tételek). A tételes és összesítő ÁFA listákba áfakódonként kerülnek rendezésre a tételek. Az áfakód nem csak a százalék szerinti megbontást jelenti, hanem  külön áfa kódok adható meg pl.: az aktivált Tárgyi eszközök ÁFÁ-jára, vagy a VÁM tételek ÁFÁ-jára. Fontos, hogy az ÁFA felgyűjtése és bevallása, nem a főkönyvi könyvelésből történik, így az adott időszakban már igazolt, de még nem könyvelt számlák is bekerülhetnek az ÁFA bevallásba. A felhasználó bármikor felgyűjtheti, lekérheti egy adott időszak ÁFA egyenlegét. Ekkor a táblázatban egyaránt látható a belfölni és az Uniós fizetendő, levonható és visszaigényelhető áfa összege. 

Várható bevételek/kiadások tervezése

A Cash-Flow kimutatáshoz szükséges előre megtervezni a várható kiadásokat és bevételeket. Az Octopus 8 kimutatásaihoz a Pénzügy funkció ezen táblázatában adhatók meg a tervezett pénzmozgások partner, összeg, és rendszeresség szerint. Az itt megadott tervadatok beleszámítanak a mindenkori Cash-Flow kimutatásba. Ugyan itt a pontosabb elemzés részére beállítható az induló (kalkulációs) pénzkészlet is.

További kérdése van? Felkeltettük érdeklődését? Keressen meg minket elérhetőségeinken:  info@visionsoft.hu