NAV XML ellenőrzések tapasztalatai

NAV XML ellenőrzések tapasztalatai

Ügyfeleink körében már lezajlott az első két NAV XML ellenőrzés, melynek tapasztalatait összegezzük.

2016. január 1-től hozzáférést kell biztosítani a NAV számára a számlázóprogramok adatbázisához. Az új jogszabályi rendelkezések alapján év elejétől a számlázó programban biztosítani kell, hogy a NAV egy önálló, de a programba integrált funkció által standardizált módon bármikor hozzájusson a kibocsátott számlák adataihoz. A Rendelet előírja, hogy minden számlázó programnak egy, az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető.
Ügyfeleink körében már lezajlott az első két NAV XML ellenőrzés, melynek tapasztalatait összegezzük.

Az ellenőrzés nemcsak arra terjed ki, hogy a NAV adatszolgáltatás menüpont működik-e, illetve megtalálható-e a programban, hanem arra is, hogy a partnerek hogyan és milyen formában tárolják a kimenő számláikat. Az elektronikus számlakiállításnál fontos szempont annak, akik az elmúlt időszakban tért át elektronikus számlázásra - részben vagy egészben-, hogy ne felejtse el szerepeltetni a számviteli politikájában az elektronikus másodpéldány megőrzést, avagy az elektronikus számlázást.

Az audit során szükség lehet a CSV formátumú kimenő számlák listájára egy meghatározott időszakra nézve. Az eddigi gyakorlatok alapján ez maximum egy hetes intervallumot érinthet és a számláknak csak az alapadatait – mint partnernév vagy a számla dátumok – ellenőrzik.

A meghatározott időszakra nézett kimenő számlák listáját CSV formátumban az alábbiak szerint állíthatjuk elő:

  1. Kimenő számla listakezelőbe teljesítési dátumtól-dátumig a kért számlák kijelölése
  2. Lista exportálása Excelbe
  3. Excelben van lehetőség CSV fájl formátumú mentésre

 

Az ellenőrzés során kérik a számlázó program dokumentációját, ami weboldalunkról bejelentkezés után, a Letöltések menüpont alól tölthető le.

A letölthető dokumentumok között található az az összefoglaló is, melyet korábban már hírlevélben is kiküldtünk partnereinknek, a NAV adatszolgáltatásról és Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás az Octopus 8 ERP-ben címmel érhető el.