Zsaroló vírus – van megoldás

Zsaroló vírus – van megoldás

IT vezetőnket kérdezte a 24.hu az egyre nagyobb sajtófigyelmet kapó zsaroló vírusokról.

Van megoldás a zsaroló vírusok ellen? Szerintünk van...

Egyre nagyobb sajtófigyelmet kapnak azok az esetek, melyeknél zsaroló vírus (Ransomware) áldozatául esnek fontos intézmények, vagy vállalatok. Ám nehéz arról tájékozódni, hogy lehet valójában védekezni ezek ellen a vírusok ellen. A 24.hu Gazdaság Tv utánajárt ennek, a lehetőségekről kisfilmet forgatott, Fábián Tamás IT vezetőnk pedig szívesen segített eligazodni a megoldási lehetőségek terén. Az Adaptive Defense technológia figyeli, nyilvántartja és osztályozza a programokat, így a nagyvállalatoktól, a KKV szereplőkön át a magánfelhasználóig egyre szélesebb körben jelenti a legjobb alternatívát a vírusvédelemre.
A Fábián Tamással készült interjú teljes szövege alább, a riport pedig itt érhető el.

Interjú a 24.hu-val

- Van-e szoftveres (technológiai) védekezési lehetőség a zsaroló vírusok ellen?
Igen, létezik ilyen szoftveres megoldás, ami ellenőrzi, nyilvántartja és osztályozza a programokat, észleli és blokkolja a kártékony tevékenységet. Többek között a zsaroló vírusok tevékenységét is.

- Miért nem tudják a hagyományos vírusirtók megfogni a zsaroló vírusokat?
A hagyományos vírusvédelmek jellemzően adatbázis és viselkedéselemzés alapú ellenőrzést végeznek és a megoldások többnyire a felderített kártékony események elemzését követően kerülnek csak be az vírusadatbázisba. Ez így egy rabló pandúr párharc, ami csak követi az eseményeket. A zsarolóvírusok ellen azonban új szemléletre van szükség.

- Mi ez a termék, hogyan működik?
Az Adaptive Defense technológia úgy működik, hogy figyeli, nyilvántartja és osztályozza a programokat. 95%-át automatikusan osztályozza a maradék 5%-ot egy erre dedikáltan létrehozott szakértői csapat elemez és osztályoz. Talán, úgy a legegyszerűbb megérteni az Adaptive Defense működését egy számítógépen, ha elképzelünk egy területet határátkelővel és nyomkövetéssel. Mindeddig, ameddig az ismeretlenek nincsenek egyértelműen azonosítva és ellenőrizve, nem léphetnek be, ha beléptek, akkor viszont folyamatos megfigyelés alatt állnak.

- Hogyan tudnak segíteni az ügyfeleiknek, hogy ne támadja meg őket ez a vírus?
Ha nem az Adaptive Defense-t használják, akkor a felhasználók ne töltsenek le ismeretlen vagy a cég által nem jóváhagyott alkalmazásokat, ne nyissanak meg gyanús weboldalakat és gyanús csatolmányokat. Javasolt és érdemes központilag szabályozni és ellenőrizni az internet elérést. Nagyon fontos, hogy védve legyen a sebezhető alkalmazásoktól, még ha azok megbízható forrásból is származnak is.

- Hányszoros a normál védelemhez képest?
100%-os biztonság érhető el, abban az esetben, ha a bővített blokkolási módnak köszönhetően, csak az engedéllyel ellátott szoftverek futhatnak a számítógépeken.

- Milyen havi havi díja van?
A hagyományos vírusírtóval nagyságrendileg azonos az ára. De akár napi szintre levetítve egy zsömle ára. Akár Havi akár 600-800Ft/licenc ár is elérhető.

- Kiknek ajánlják a megoldást? Kkvt-től a nagy vállalatokig?
Mindenkinek ajánljuk, akinek fontosak az adatai és el szeretné kerülni az álmatlan éjszakákat. A Vision-Software cégcsoportnál az üzemeltetett cégeknél már majdnem mindenhol bevezette. De magánemberektől a nagyvállalatokig mindenkinek ajánlott ez a technológia, mely meglévő vírusvédelem mellé is telepíthető kiegészítésként, de önállóan is komplex védelmet tud biztosítani.

- Milyen tapasztalatok vannak ott, ahol használják az ADAPTIVE DEFENSE- t?
Eddig csak pozitív tapasztalatunk van, mind átállásban, mind a beállításokban. A termék nem befolyásolja az üzleti működést, a háttérben végzi a dolgát. Semmilyen negatív visszajelzés nem érkezett az ügyfeleinktől.

 

- Hány ügyfél használja, ők milyen, mekkora vállalatok?
Jelenleg több ügyfelünk használja már a KKV szektorban, és folyamatosan érkeznek a megkeresések a bevezetésekre a magánfelhasználóktól a nagyvállalatokig. Az elmúlt pár hétben nagyjából 450-500 felhasználóval emelkedett a bevezetések és a felhasználók száma.

 

- Hogyan, hol szerezhetők be a szoftveres védelmi rendszerek?
A Vision-Software csoportnál elérhető a termék akár kedvezményes, esetenként díjmentes átállással együtt.