PTGSZLAH adatszolgáltatási kötelezettség

PTGSZLAH adatszolgáltatási kötelezettség

Pénztárgéphasználatra kötelezett bizonylat-kibocsátási kötelezettségét kizárólag számlával teljesítő adózók adatszolgáltatási kötelezettségéről

Pénztárgéphasználatra kötelezett bizonylat-kibocsátási kötelezettségét kizárólag számlával teljesítő adózók adatszolgáltatási kötelezettségéről

2015. január 1-től új adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik a Pénztárgéphasználatra kötelezett bizonylat-kibocsátási kötelezettségét kizárólag számlával teljesítő adózókra.
Az adóalany adatszolgáltatási kötelezettségét a PTGSZLAH adatlapon - e jogszabályi körbe tartozó - tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák adatait a számla kibocsátásának keltét alapul véve naponkénti bontásban, havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig elektronikus úton az adóhatóság felé teljesíti.

A változás érvényesítése a programban

A bevallás benyújtásának segítésére új jelentés készült el „PTGSZLAH bevallás kitöltés” néven, melynek elérési útvonala a programban: Kimutatások \ Jelentések \ PTGSZLAH bevallás kitöltés.

A listakezelő megnyitásakor a rendszer megajánlja az időszak kezdetét és végét, amely az aktuálisan bevallandó hónapra vonatkozik (ügyelve a hónap első és utolsó napjára), így csak az adott havi keltezésű számlákat mutatja.
Mivel a listakezelő az összes időszaki bizonylatot belistázza, így a bevallásra elküldendő sorokat külön ki kell jelölni. A fejlécben külön lehet szűrni devizanemre, fizetési osztályra és módra, bizonylat típusra, partner kategóriára és típusra, annak érdekében, hogy a bevallásra beküldendő bizonylatok könnyebben listázhatók legyenek.

A kijelölt sorokból az „ÁNYK állomány generálása” gombbal lehet létrehozni az ÁNYK programnak megfelelő import fájlt, amely beemelhető az ÁNYK programba szokásos módon a fájl nevének megadása után.

Fontos megjegyezni, hogy

  • a jelentés felső összeghatára számlánként bruttó 900.000 Ft az áfa törvény 165.§ -166.§ -ban (Számlakibocsátási kötelezettség alóli mentesülés és Nyugtakibocsátási kötelezettség) foglaltak alapján, amit a program figyelembe vesz a listakezelő „Felső összeghatár” szűrésének beállításával;
  • normál, sztornózott és helyesbítő számlákat egyaránt megjeleníti, de a helyesbítő számlák között nem jeleníti meg a Kimenő számla fej helyesbítő bizonylatokat (\ Értékesítés \ Kimenő számla fej helyesbítő).

Kérjük partnereinket, akikre vonatkozik a fent említett jogszabály, jelezzék a jelentés aktiválásának igényét Ügyfélszolgálatunkon vagy e-mailen keresztül

Jogszabálykövetés

2015 sok új adó- és jogszabályváltozást hoz magával, melynek eredményeképp az Octopus 8 ERP több moduljában illetve funkciójában is módosulások várhatók. Szeretnénk a partnereinket minél jobban felkészíteni ezen változásokra és a kapcsolódó rendszerbeállításokra és frissítésekre.

A törvényi módosításokat követő újabb és újabb változásleírásokat pedig közvetlenül e-mailben is elküldjük az erre regisztrált felhasználóinknak. Ezért készítettünk egy új hírlevelet Jogszabálykövetés címmel, amelyre feliratkozhatnak az aktualitások iránt érdeklődő partnereink.

A hírlevélre feliratkozni – a szokásos módon - az Ügyfélszolgálat menüpont alatt, a megfelelő hírlevél típus kiválasztásával lehet.

Probléma, kérdés esetén a marketing@visionsoft.hu e-mail címre várjuk a leveleket.